poniedziałek, 1 lipca 2013

Sznycle z indyka w sezamie, z ryżem w sosie pieczarkowo-jogurtowym i wiosenną sałatką.

Witam. :)
Dzisiejsza propozycja obiadowa jest dla osób, które mają już dosyć typowego po treningowego jedzenia, którym zazwyczaj jest gotowany/pieczony kurczak z ryżem i warzywami. Dodatkowo, włączenie do obiadu porcji nasion (w tym przypadku słonecznika i sezamu) jest wskazane, ze względu na obecność aminokwasów i nienasyconych kwasów tłuszczowych. Danie samo zdrowie. :)

Przepis na sznycle z indyka w sezamie, z ryżem w sosie pieczarkowo-jogurtowym i wiosenną sałatką:
(porcja dla dwóch głodnych osób)

sznycle:
-5 kawałków sznycli z indyka
-jedno jajko
-50 g sezamu
przyprawy: sól, pieprz, papryka czerwona, kurkuma

 ryż:
-woreczek ryżu paraboiled długoziarnistego
-50 ml jogurtu naturalnego
-3 duże pieczarki
-sól, pieprz, pietruszka
-łyżeczka oliwy z oliwek

sałatka:
-4 duże liście sałaty masłowej
-pomidor
-20 g sera camembert
-garść słoneczniku
-sos vinegret: łyżka oliwy z oliwek, 2 łyżki wody, pieprz, sól, zioła prowansalskie, papryka, czosnek granulowany, łyżka soku z cytryny

Przygotowanie:
Jajko bełtamy trzepaczką i dodajemy do niego po łyżeczce przypraw (soli pół łyżeczki). Sznycle przemywamy, z dwóch stron obtaczamy w jajku i przyrumienionym na patelni sezamie. Kładziemy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i pieczemy w 180 stopniach przez 20 min. Ryż gotujemy zgodnie z instrukcją na opakowaniu. Pieczarki myjemy, kroimy w kostkę i dusimy na patelni z dodatkiem łyżeczki oliwy. Przyprawiamy, wlewamy jogurt naturalny. Do sosu wsypujemy ryż i dobrze mieszamy. Składniki na sałatkę kroimy wedle gustu, dodajemy przyprażony słonecznik (chłodny) i mieszamy. Przyprawy na sos najpierw łączymy z wodą, dopiero potem dodajemy olej i sok z cytryny. 

Smacznego. :)






Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...