środa, 19 czerwca 2013

Spaghetti bolognese - z makaronem pełnoziarnistym i mięsem wołowym.

Jedno z dań, które chyba nigdy mi się nie znudzi. :) Szybkie, proste i baaardzo smaczne. Zwłaszcza ze świeżą bazylią i oregano. Do spaghetti najczęściej używam mielonej wołowiny, gdyż jest najbardziej wartościowym mięsem. Do tego czosnek, pomidory i jesteśmy w domu. :) Zalety sosu pomidorowego można wyczytać w poście z klopsikami curry.

Spaghetti bolognese - z makaronem pełnoziarnistym i mięsem wołowym
(porcja dla 4 osób)
-500 g mielonego mięsa wołowego
-300 g makaronu pełnoziarnistego spaghetti
-puszka krojonych pomidorów
-2 łyżki koncentratu pomidorowego
-średnia cebula
-łyżka oliwy z oliwek
-odrobina wiórek ulubionego sera
-przyprawy: duży ząbek czosnku, papryka, bazylia, oregano (opcjonalnie zioła prowansalskie), sól

Cebulę kroimy w drobną kostkę, przysmażamy na oliwie z oliwek. Dodajemy mięso i smażymy, co jakiś czas mieszając. Kiedy mięso będzie gotowe, dodajemy puszkę pomidorów i koncentrat. Gotujemy makaron przez 15 minut z dodatkiem odrobiny soli i kroplą oliwy aż będzie al dente. Do sosu dodajemy łyżkę papryki czerwonej mielonej i zioła wedle gustu, dobrze mieszamy. Makaron odcedzamy, nakładamy na talerze i polewamy sosem, posypujemy serem.

Smaczności. :)




1 komentarz:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...