sobota, 8 czerwca 2013

Chińszczyzna z makaronem pełnoziarnistym i ziarnami sezamu.

Witajcie :)
Jak większość z Was, nie zawsze mam czas coś ugotować. Czasami jestem zmuszona zjeść coś na mieście, ale staram się zawsze wybrać jak najmniej tłustą opcję. Jedną z nich jest chińszczyzna - jednak także ona nie należy do najzdrowszych. Postanowiłam dzisiaj sama zrobić lżejszą wersję kupnego "chińskiego kubka". Jest o wiele zdrowsza i smaczniejsza, także eksperyment uważam za udany. :)

Makaron pełnoziarnisty produkowany jest z mąki, w której ziarno mielone jest w całości. Zewnętrzna warstwa ziarna zawiera najwięcej składników odżywczych, np. błonnik, odpowiedzialny za prawidłowe trawienie, a także: witaminy z grupy B, fosfor, magnez, cynk i żelazo.

Sezam zwiera duże ilości białka oraz wiele cennych witamin, np. wit. A, E, wiele witamin z grupy B, oraz składniki mineralne takie jak magnez, cynk, fosfor, wapń, potas i żelazo. Jest również naturalnym przeciwutleniaczem, który zapobiega procesom starzenia się skóry.

Chińszczyzna z makaronem pełnoziarnistym i ziarnami sezamu
(przepis dla dwóch osób)

-200 g makaronu pełnoziarnistego spaghetti
-jedna duża pierś z kurczaka
-300 g mieszanki chińskiej mrożonej
-garść sezamu
-łyżeczka oliwy z oliwek
-sos sojowy
-przyprawa do dań chińskich (bądź papryka, imbir, pieprz, czosnek, chilli, sól)
-kurkuma (opcjonalnie, dla barwy makaronu)


Makaron gotujemy ok. 15 minut w lekko osolonej wodzie, kropli oliwy i kurkumy, aż będzie al dente.
Kurczaka kroimy w kawałki, przyprawiamy odrobiną przyprawy chińskiej i dodajemy 2 łyżki sosu sojowego. Smażymy na łyżeczce oliwy z oliwek. Gdy kurczak już się wysmaży, dodajemy mieszankę chińską i przykrywamy. Jak zmięknie, dodajemy jeszcze łyżeczkę przyprawy i sos. Na osobnej patelni rumienimy sezam (trzeba bardzo uważać, żeby się nie przypalił). Na końcu wszystkie składniki mieszamy ze sobą i doprawiamy sosem sojowym. 
Smacznego :)







Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...