czwartek, 13 czerwca 2013

Roladki schabowe z mozarellą i pieczarkami, pieczone ziemniaczki oraz duszona papryka.

Witam :)
Dzisiejsza propozycja obiadowa jest z gatunku tych, które "same się robią" ;). Danie w całości robione jest w piekarniku. Pieczone mięso jest zdrowsze, chudsze i bardzo smaczne, tak samo jak i ziemniaki. Oba są zdrowszą alternatywą dla ciężkich, smażonych potraw, a w smaku są obłędne. :) Tym razem obliczyłam średnią wartość kaloryczną całego dania i jednej porcji, korzystając ze strony ilewazy.pl. Mam nadzieję, że Wam to pomoże.

Papryka ma mnóstwo witamin (w szczególności C i beta karotenu) i soli mineralnych takich jak potas czy wapń. Jedzenie papryki pomaga obniżyć ciśnienie krwi oraz chroni przed chorobami układu krążenia. Zawiera polifenole, które usuwają wolne rodniki, przyśpieszające proces starzenia się organizmu. Papryka czerwona stanowi cenne źródło witaminy C oraz witamin o właściwościach antyoksydacyjnych A i E, które określane są mianem witamin płodności i młodości.

Roladki schabowe z mozarellą i pieczarkami, pieczone ziemniaczki oraz duszona papryka
(przepis dla dwóch osób)

-360 g kotletów ze schabu (ok. 5 sztuk)
-300 g ziemniaków
-20 g pieczarek (ok. 2-3 sztuki)
-100 g mozarelli w zalewie (niecała kulka)
-dwie średnie papryki
-oliwa z oliwek (łyżka)
-przyprawy: kurkuma, papryka słodka, zioła prowansalskie, pieprz, sól
-kilka wykałaczek

sos jogurtowy:
-100 g jogurtu naturalnego
-duży ząbek czosnku
-bazylia i oregano lub zioła prowansalskie

Kotlety myjemy, przyprawiamy i wstawiamy na pół godziny do lodówki. W tym czasie obieramy ziemniaki i kroimy je na kształt dużych frytek. Wrzucamy do miski, mieszamy z łyżką oliwy z oliwek i przyprawami. Wyjmujemy mięso i na każdym kotlecie kładziemy pieczarki i ser, na całej jego długości. Zwijamy, przebijamy wykałaczką i wkładamy do żaroodpornego naczynia lub formy wyłożonej papierem do pieczenia. Papryki kroimy i zawijamy w folię aluminiową. Ziemniaki wsypujemy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia i wkładamy na górę piekarnika. Na drugą blachę stawiamy naczynie z roladkami i paprykę i wkładamy na dół piekarnika. Pieczemy wszystko w 180-200 stopniach przez 30 min, od czasu do czasu mieszając ziemniaki. Gotowe. :)








1 komentarz:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...