niedziela, 2 czerwca 2013

Indyjskie curry z klopsami z indyka, groszkiem i ziemniakami.

Dzisiejsze danie dedykowane jest dla wszystkich miłośników indyjskich smaków. Niesamowicie pyszna i rozgrzewająca potrawa, podpatrzona na blogu Bernika - mój kulinarny pamiętnik (który zresztą gorąco Wam polecam!). Wprowadziłam drobne modyfikacje, aby danie było mniej kaloryczne. Jeśli lubicie indyjską kuchnię, to curry będzie dla was czystą rozkoszą. :)

Pomidor, zwłaszcza poddany obróbce termicznej, zawiera w sobie cenny związek zwany likopenem. Jest on antyoksydantem, który neutralizuje wolne rodniki (wolne rodniki mogą powodować wiele chorób w tym nowotwory czy miażdżycę oraz powodują starzenie się organizmu). Likopen ma również wpływ na wygląd naszej skóry - poprawia jej elastyczność i opóźnia proces starzenia się skóry.

Niewiele osób zdaje sobie sprawę, że oprócz nadawania smaku i aromatu, przyprawy mają także szerokie właściwości lecznicze. Cynamon wspomaga trawienie i poprawia apetyt oraz pomaga utrzymać prawidłowy poziom cukru w organizmie. Pietruszka zapobiega wzdęciom i przyśpiesza trawienie. Kurkuma polepsza krążenie i poprawia wygląd cery a czosnek pomaga w walce z przeziębieniem. Warto więc ograniczyć ilość soli i cukru w kuchni i stosować więcej przypraw, które wzbogacą smak naszych dań i na dodatek dobrze wpłyną na organizm.

Indyjskie curry z klopsami z indyka, groszkiem i ziemniakami:
(na ok. 4 porcje)
Pulpeciki:
*500 g mielonego mięsa z indyka
*cebula
*ząbek czosnku
*pół łyżeczki pieprzu
*pół łyżeczki kminku mielonego
*pół łyżeczki kardamonu
*pół łyżeczki kuminu (kminku rzymskiego)
*szczypta cynamonu
*pół posiekanej natki pietruszki

Sos:
*puszka krojonych pomidorów
*dwie łyżki koncentratu pomidorowego
*puszka groszku w zalewie (lub szklanka groszku mrożonego)
*3-4 średnie młode ziemniaki
*średnia cebula
*papryczka chilli
*dwa średnie ząbki czosnku
*500 ml bulionu mięsnego lub warzywnego (u mnie z kostki)
*pół łyżeczki pieprzu
*pół łyżeczki zmielonego chilli (jeśli ktoś nie przepada za ostrymi potrawami, to pomijamy)
*pół łyżeczki cynamonu
*pół łyżeczki  kuminu
*pół łyżeczki kurkumy
*pół łyżeczki kminku zmielonego
*pół łyżeczki imbiru zmielonego
*pół łyżeczki kolendry zmielonej
*pół posiekanej natki pietruszki
*szczypta soli
*łyżka oliwy z oliwek

Do miski wrzucamy zmielone mięso z indyka i mieszamy z pokrojoną w kostkę cebulą i czosnkiem przeciśniętym przez praskę. Dodajemy pół posiekanej natki pietruszki, przyprawy i wszystko ugniatamy. Formujemy małe klopsiki i kładziemy je na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Pieczemy w 180 stopniach przez 25-30 min. (tak, żeby miały ładny, brązowy kolor). Dokładnie myjemy ziemniaki (ew. obieramy) i kroimy je w kosteczkę. Siekamy drobno cebulę, papryczkę chili i czosnek. Smażymy na patelni z dodatkiem oliwy z oliwek aż do zarumienienia. Do dużego garnka wlewamy 500 ml wody i dodajemy kostkę rosołową (chyba, że ktoś ma już wcześniej przygotowany bulion lub chce go zrobić na warzywach lub mięsie). Do bulionu dodajemy pomidory w zalewie, koncentrat, przyprawy, pietruszkę, ziemniaki oraz cebulkę, czosnek i papryczkę chilli z patelni i gotujemy przez 20 min. (do momentu aż ziemniaki zrobią się miękkie). Klopsy i groszek dodajemy na samym końcu i gotujemy całość jeszcze przez ok. 5 minut. Gotowe! :)






SMACZNEGO! :)


6 komentarzy:

  1. Odpowiedzi
    1. jest przepyszne, ale też bardzo specyficzne, trzeba po prostu lubić taką kuchnię :)

      Usuń
  2. fantastycznie ci wyszło! nawet nie wiedziałam ze to danie ma tyle plusów;) pozdrawiam!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dziękuję, Twoje zdanie dużo dla mnie znaczy :D również pozdrawiam :)

      Usuń
  3. Bardzo fajne klopsy, uwielbiam takie orientalne dania :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. dziękuję bardzo! :) i powodzenia w konkursie życzę :D

      Usuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...