środa, 10 lipca 2013

Razowe naleśniki z twarogiem i truskawkami

Witam
dzisiejszy post będzie pierwszym przepisem na słodko. ;) Sezon na truskawki powoli się kończy i postanowiłam zrobić coś innego niż tylko zajadać się nimi jedną po drugiej. Do przepisu można użyć różnych owoców: malin, bananów, na jakie tylko mamy ochotę. Naleśniki zaspokajają apetyt na słodkości i są zdrowe. Truskawki są cennym źródłem witaminy C, a ciasto, przez dodatek mąki razowej, jest bogate w błonnik pokarmowy. Do słodzenia użyłam miodu, który jest naturalnym antybiotykiem. Oprócz tego są baardzo smaczne. :)

Przepis na razowe naleśniki z twarogiem i truskawkami:
(porcja dla 2-3 osób - z ciasta wyszło mi 6 dużych naleśników)
- szklanka mąki żytniej razowej
-pół szklanki mąki pszennej
-pół litra mleka
-jajko
-odrobina soli
-400 g twarogu chudego
-250 g truskawek
-2,5 łyżki miodu

Wykonanie:
Jajko ubijamy trzepaczką, dolewamy 450 ml mleka i mieszamy. Wsypujemy obie mąki i miksujemy ciasto tak, aby nie było grudek, solimy. Patelnię delikatnie spryskujemy oliwą z oliwek i smażymy naleśniki z obu stron na złocisty kolor. Gotowe naleśniki kładziemy na talerzu przykrytym folią aby zmiękły. Twaróg rozdrabniamy, dolewamy 50 ml mleka i słodzimy miodem. Dodajemy pokrojone truskawki i mieszamy. Farsz nakładamy po kolei na naleśniki, rozsmarowujemy i zawijamy. Nic prostszego. :) Można posypać cynamonem lub kakao. Na zdrowie i smacznego! 






3 komentarze:

  1. Gdybym tylko miała przy sobie kogoś kto by mi smażył naleśniki to mogłabym je jeść codziennie :D

    OdpowiedzUsuń
  2. o mniam!
    nie dość, że pyszne to jeszcze nie aż takie kaloryczne - idealnie!

    OdpowiedzUsuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...