piątek, 20 września 2013

Kotleciki z indyka w sosie pomidorowym, zapiekane ziemniaczki z tymiankiem i sałatka ze słonecznikiem.

Zdecydowanie jeden z najlepszych obiadów, jakie ostatnio zrobiłam. Wręcz nie mogłam się nim najeść. :) Bardzo prosty w przygotowaniu, jednak ziemniaki są troszeczkę czasochłonne, bo najpierw je gotujemy a potem przypiekamy w piekarniku. Danie sycące i aromatyczne, pulpeciki w sosie najlepiej smakują na drugi dzień. Polecam gorąco i apeluję: jeżeli skorzystaliście z któregoś z moich przepisów, dajcie znać czy smakowało, a jeżeli nie, to co byście w nim zmienili. :)

Przepis na kotleciki z indyka w sosie pomidorowym, zapiekane ziemniaczki z tymiankiem i sałatkę ze słonecznikiem
(porcja dla 2-3 osób)

-500g mięsa mielonego z indyka
-pół cebuli
-ok. 8 dużych ziemniaków
-pół sałaty masłowej
-125 ml passaty pomidorowej
-garść słonecznika
-pół cytryny
-oliwa z oliwek
-przyprawy: sól, pieprz, lubczyk, tymianek, zioła prowansalskie, ząbek czosnku, czosnek granulowany, papryka słodka

Przygotowanie:
Ziemniaki obieramy, kroimy na pół i gotujemy ok. 20 minut w lekko osolonej wodzie do miękkości. W tym czasie drobno kroimy cebulę, mieszamy z mięsem, dodajemy szczyptę soli i pieprzu oraz łyżeczkę lubczyku. Formujemy małe kotlety i smażymy na łyżeczce oliwy na rozgrzanej patelni do zarumienienia i ścięcia się mięsa. Gotowe kotlety wykładamy na osobny talerz. Ziemniaki odcedzamy, blachę wysmarowaną oliwą posypujemy tymiankiem i obtaczamy w nim ziemniaki. Wkładamy do piekarnika na ok. godzinę na 180 stopni. W tym czasie przelewamy passatę do garnka, dodajemy szczyptę soli, pieprzu, zgnieciony ząbek czosnku, łyżeczkę ziół prowansalskich i łyżeczkę papryki słodkiej. Wkładamy do niego nasze kotleciki i gotujemy przez ok. 10 minut. Sałatę myjemy i suszymy, kroimy na małe kawałki. Słonecznik prażymy na suchej patelni do zarumienienia i czekamy aż ostygnie. Mieszamy go z sałatą i robimy sos vinegret w proporcjach: 2 łyżki wody+2 łyżki oliwy, szczypta soli i pieprzu, łyżeczka czosnku, papryki, ziół prowansalskich i sok z połowy cytryny. Mieszamy sałatkę z sosem. I gotowe. 
Smacznego!




1 komentarz:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...