czwartek, 19 września 2013

Razowe mini pizze z szynką i pieczarkami.

Witam :)
Pewnie niejeden raz odmawialiście sobie ulubionego dania, biorąc pod uwagę jego kaloryczność bądź wartości odżywcze. Jeżeli chodzi o pizzę, alternatyw jest naprawdę bardzo dużo. Od spodu na pizzę nie zawierającego nawet grama mąki do ciasta wyrabianego z dodatkiem mąki razowej, czyli zawierającego błonnik. Osobiście, najczęściej robię pizzę z mieszanki mąki pszennej i żytniej razowej. Zdrowsza, mniej kalorii i do tego niesamowicie smaczna. :) Zapraszam.

Przepis na razowe mini pizze z szynką i pieczarkami:
(przepis na 5 pizzerek)

Ciasto:
-1,5 szklanki mąki pszennej (+0,5 szklanki do wyrabiania i podsypywania ciasta)
-1 szklanka mąki żytniej razowej
-3 łyżki oliwy z oliwek
-łyżeczka soli
-2 szklanki ciepłej wody
-pół kostki drożdży
-łyżeczka cukru

Farsz:
-50 ml passaty pomidorowej
-łyżeczka koncentratu pomidorowego
-kulka mozarelli
-6 dużych pieczarek
-10 plasterków ulubionej szynki
-przyprawy do sosu: ząbek czosnku, sól, pieprz, oregano, bazylia, papryka czerwona

Wykonanie:
Drożdże mieszamy z łyżeczką cukru i odrobiną ciepłej wody, przykrywamy ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce. Do dużej miski dodajemy dwie mąki i mieszamy. Po 30 minutach drożdże powinny wyrosnąć. Dodajemy je do mąki, razem z ciepłą wodą i trzema łyżkami oliwy. Wszystko porządnie mieszamy i podsypujemy mąką pszenną. Ciasto wyjmujemy z miski i ugniatamy (można dalej podsypywać niewielką ilością mąki, gdyż ciasto się lekko klei). Po wyrobieniu ciasta, wkładamy je z powrotem do miski, przykrywamy ściereczką i trzymamy w ciepłym miejscu ok. 1h. W tym czasie można pokroić mozarellę i pieczarki oraz zrobić sos do pizzy - wymieszać passatę z koncentratem i dodać przyprawy (ilość według uznania). Po godzinie, wyrośnięte ciasto wyjmujemy, podsypujemy blat mąką i dzielimy na 5 równych części. Wałkujemy je na kształt niewielkich okręgów i kładziemy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Na naszych pizzach, rozsmarowujemy sos, kładziemy szynkę, potem ser, na końcu pieczarki. Pieczemy w rozgrzanym do 220 stopni piekarniku na samym dole. W zależności od grubości okręgów, pieczemy je od 10-20 minut. Smacznego. :))






2 komentarze:

  1. Witam, długo chodzą za mną pizzerki na cieście razowym, też wolę zdrowsze wersje wszystkiego, więc cieszę się, że znalazłam Pani bloga :)) Mam tylko jedno pytanko co do przepisu. Można zamienić obie mąki na jedną - pszenną razową? Proszę o odpowiedź, pozdrawiam!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. przepraszam za Takie opóźnienie - pewnie, że można, ciasto się będzie jednak bardziej kleić.

      Usuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...